W najnowszej diecie z cyklu Moc Dietetycznych Rozmaitości” na chłodne zimowe dni proponujemy rozgrzewające carry z ciecierzycą. Sałatka w stylu „Waldorf”, jogurt owocowy z nasionami chia oraz wędzony twarożek z warzywami to pozostałe pyszne i proste w wykonaniu posiłki , które będą miały w swoim menu osoby wybierające ten właśnie zestaw! Smacznego!
Carry z ciecierzycą
Mleczko kokosowe 110 g
Pomidory krojone z puszki 220 g
Ciecierzyca sucha 70 g
cebula 50 g
olej rzepakowy 1 łyżeczka ( 5 g)
kumin, łyżeczki kurkumy, chili, cynamon, gorczyca do smaku
Wykonanie:
Ciecierzycę namaczamy (najlepiej na noc) i gotujemy do miękkości. Cebulkę z gorczycą szklimy na oleju na średnim ogniu. Do zeszklonej cebuli dodajemy kumin, kurkumę, chili i cynamon. Mieszamy a następnie dodajemy pomidory, mleczko kokosowe i gotujemy na maksymalnym „ogniu”przez kilka minut aż sos się zagęści. Do sosu dodajemy ugotowaną ciecierzycę i gotujemy na średnim ogniu przez kolejne kilka minut.